Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Kwaliteit voorspellen met de Smart Industry Assistant

Bright Cape heeft de Smart Industry Assistant (SIA) ontwikkeld om de hoeveelheid productieafval te reduceren en de winstgevendheid te verhogen. Wereldwijd valt er voor de manufacturing-industrie nog heel wat te winnen op het gebied van analytics, zeker wat betreft het optimaliseren van productieprocessen (Overall Equipment Effectiveness (OEE)). Organisaties willen wel graag gebruikmaken van de mogelijkheden van analytics, maar weten vaak niet waar ze moeten beginnen óf hebben de resources niet. SIA is ontwikkeld om Data Science voor iedereen toegankelijk te maken.

Bright Cape bouwt ‘small & big data solutions’ en biedt full-serviceoplossingen op het gebied van data analytics voor verschillende marktsegmenten, waaronder manufacturing, supply chain & logistics, finance, healthcare en marketing & sales. Zo ontwikkelde Bright Cape een intelligent platform voor het geautomatiseerd verplaatsen van goederen door de gehele logistieke keten, wat resulteert in verhoogde efficiëntie en kostenreductie. Het platform kan bijvoorbeeld het magazijn slimmer inrichten, waardoor orderverzameling efficiënter gaat en de beschikbare ruimte optimaal wordt benut. Daarnaast heeft Bright Cape ook de zorgrobot SARA ontwikkeld die een aantal taken bij zorgverleners wegneemt, zoals het meten van de bloeddruk of checken of medicijnen daadwerkelijk zijn ingenomen.

Smart Industry Assistance

De oplossing die tijdens het SAS Analytics Forum op 6 juni werd gepresenteerd, is in samenwerking met SAS ontwikkeld. Met de Smart Industry 4.0 Assistant kunnen afgekeurde producten in de maakindustrie worden voorkomen en de beschikbaarheid van de productielijn worden verhoogt. Het is gebruikelijk dat fabrikanten na productie steekproefsgewijs een kwaliteitscontrole doen. Voor een van de klanten van Bright Cape bleek dat als er meer dan twee samples werden afgekeurd, er een hele batch van meer dan 20.000 producten werd weggegooid. SIA kan van iedere individuele unit de kwaliteit van producten tijdens het productieproces voorspellen en een advies uitbrengen over welke handeling een operator moet uitvoeren om ‘non-quality’ van producten te voorkomen, bijvoorbeeld de temperatuur verlagen. Zo kan de operator tijdens het productieproces ingrijpen om te voorkomen dat de hele batch weggegooid moet worden.

Met SIA kunnen bedrijven de hoeveelheid productieafval reduceren en de kosten verlagen. Dat heeft niet alleen een positief effect op het milieu, maar verhoogt ook de omzet en winstgevendheid. De interface van SIA is zo simpel en gebruiksvriendelijk gemaakt dat in principe elke operator hiermee kan werken. Zo kan de operator datagedreven beslissingen nemen, zonder dat hij of zij kennis heeft van Data Science en analytics.

Win-winsituatie

SAS levert het platform dat nodig is voor SIA en zorgt ervoor dat Bright Cape snel waarde uit data kan halen. Met behulp van SAS Viya is het mogelijk om de data op een veilige, betrouwbare en snelle manier uit de verschillende machines en systemen te halen. Vervolgens worden de data geanalyseerd en de uitkomsten vertaald naar een gebruiksvriendelijke interface.

“SAS speelt een belangrijke rol in onze SIA-oplossing. Zij leveren de complete infrastructuur waarmee wij een solide basis hebben om de toegevoegde waarde te halen uit de data, onze technologie en onze mensen,” aldus Ivo Schutz, COO bij Bright Cape. “SAS gaat graag de samenwerking aan en is een zeer gewaardeerd partner. Bovendien denken ze met ons mee en proberen we samen een win-winsituatie te creëren. Ook maken we gebruik van het uitgebreide netwerk van SAS in onze zoektocht naar andere partijen die ons kunnen helpen bij de missie van Bright Cape in het algemeen en SIA in het bijzonder. Daarnaast is SAS een internationale speler en in staat om samen met ons SIA wereldwijd uit te rollen, terwijl SAS tegelijkertijd wel flexibel en wendbaar is. Al met al een zeer goed partnership!”