Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Standaardiseren? Hoe dommer des te slimmer!

Van oudsher zijn organisaties met een eigen hostingomgeving gewend om te investeren in hardware met een afschrijvingstermijn van drie tot vijf jaar. Dat betekent dat organisaties lang vooruit moeten denken om te kunnen bepalen wat hun toekomstige ICT-behoefte is. Neem daarbij de snelle technische- en economische ontwikkelingen van de afgelopen jaren en je weet dat het eigenlijk onmogelijk is om een goede voorspelling te maken.  Als er tussentijds behoefte is aan extra capaciteit, kampen organisatie vaak met het probleem dat er een ander type/merk apparaat in een netwerk opgenomen moet worden dan de oorspronkelijk aangeschafte apparaten. Een vreemde eend in de bijt die kan veroorzaken dat standaardiseren amper mogelijk is en de datacenter architectuur minder stabiel wordt.

Het is feitelijk hetzelfde als je bij je huwelijk samen met je partner een nieuwe auto wilt kopen. Stel je hebt het idee dat je samen vijf kinderen wilt hebben. Dan zou je dus een zevenpersoons auto willen kopen. Maar bij aanschaf heb je de eerste jaren teveel ruimte. En dan is het nog maar de vraag of er uiteindelijk wel vijf kinderen komen. Kortom de prognose die je maakt is niet direct de feitelijke situatie.

Dat bracht ons op het idee voor het ontwikkelen van een Continuously Adaptive Datacenter Architecture (CADA). CADA is een conceptuele architectuur voor een datacenter waarin zowel management, technische als organisatorische aspecten worden behandeld. Doelstelling is het streven naar eenvoud, beheersbaarheid, efficiency en flexibiliteit. Het zwaartepunt van CADA ligt op Software Based Intelligence. Met CADA kunnen wij de binding tussen hard- en software geheel loslaten. De kern van CADA is dat alle hardware die ingezet wordt voor de inrichting van een datacenter zo dom mogelijk is. Alle intelligentie wordt toegevoegd door slimme software. Op die manier is nieuwe hardware veel makkelijker in te passen in de infrastructuur-laag.

Nutanix is een voorbeeld van een platform met kenmerken van slimme management software dat kan draaien op domme hardware. Het is een technisch ecosysteem dat allianties heeft met tal van gecertificeerde netwerk- en securityleveranciers voor een maximale integratie in het managementsysteem. Resultaat is een eenvoudig beheer en een maximale schaalbaarheid.  Met Nutanix is standaardiseren veel eenvoudiger; de software standaardiseert. Het betekent ook dat als je een investering uitstelt, je later meer waar voor je geld krijgt omdat apparatuur steeds sneller wordt terwijl de prijzen nagenoeg niet stijgen. En bij een piek in de werklast kun je met Nutanix ook eenvoudig gebruik maken van de capaciteit van cloudleveranciers, zoals Microsoft Azure of Amazon Web Services.

Ik geef graag samen met u richting aan uw ambities en neem u graag  mee op een intellectuele ontdekkingsreis naar het anders denken dan een vijfjaarlijkse investering. Met CADA als uitgangspunt is agile een serieuze optie zonder consequentie voor standaardiseren.